LCD TV: pred nakupom se informirajte! - LCD Televizorji

LCD TV: pred nakupom se informirajte!

Televizorji z zaslonom iz tekočih kristalov ( LCD TV) so tv sprejemniki, ki za prikaz slike uporabljajo LCD tehnologijo.

V letu 2007 je prodaja lcd tv presegla prodajo klasičnih tv sprejemnikov, nekaj let nazaj pa je popolnoma izpodrinila katodne televizorje. Danes je lcd tv sinonim za vse ploščate televizorje, ponudba na trgu pa je zelo raznolika.

Vrste lcd tv televizije

Lcd televizija je postala splošen izraz za televizorje s ploskim zaslonom, vendar še zdaleč ni edini. LCD tv sprejemniki niso edini tip televizije na trgu; tu je še oled tv, fed in sed tehnologija, vendar do leta 2011 še niso začeli z množično proizvodnjo teh tehnologij.

lcd tv

Bolj razširjena je plazma tv tehnologija in pa led tv, ki je v resnici samo podvrsta lcd televizije. Več o razliki preberite v članku LED LCD TV.

Prednosti lcd zaslona

Lcd zasloni za prikaz slike uporabljajo tekoče kristale, ki zasedejo zelo majhno površino (le nekaj milimetrov), zato so lcd televizorji tako tanki. Poleg tega tekoči kristali dajejo lepšo sliko, porabijo manj elektrike in imajo nasploh veliko prednosti pred katodno cevjo.

Kot vidite ima televizija lcd  kar nekaj prednosti pred navadnim tv, če vas zanimajo podrobnosti nadaljujte z branjem prednosti lcd tv.

Kateri lcd kupiti?

Na trgu je poplava lcd tv sprejemnikov (od lcd, led, plazma do 3d tv sprejemnikov), vi pa želite kupiti najboljšega za svoj denar. Želite dober nasvet?

Nikoli ne kupujte lcd tv na podlagi slike, ki jo vidite v trgovini! Zakaj? Lcd televizije v trgovinah v večini primerih niso pravilno nastavljene, zato se lahko pri nakupu pošteno opečete. Kako naj se odločite za nakup nekaj sto evrov vrednega lcd tv, če pa barve, svetloba in kontrast niso pravilno nastavljene. To je tako kot bi avto na testni vožnji peljali samo v prvi prestavi.

Prava (varna) pot za nakup lcd televizije je da pridobite čimveč informacij pred nakupom in nato izberete samo nekaj modelov med katerimi se odločate.

Za začetek si preberite naš Vodič za nakup lcd tv!