Kaj je LCD? - LCD Televizorji

Kaj je LCD?

Dobrodošli na 1. strani našega nakupnega vodiča za LCD televizorje. Sledite vodiču in pridobili boste vse informacije, ki jih potrebujete za nakup televizorja. Začnimo pri sami tehnologiji:

LCD je tehnologija, ki je povsod okrog nas. Poznamo lcd tv, led tv, lcd monitorje, telefoni uporabljajo lcd zaslone, ročne ure, celo avtomobili in hladilniki.

Tehnologija tekočih kristalov LCD (liquid cristal display) je omogočila rojstvo tankih, svetlečih zaslonov, ki jih srečujemo na vsakem koraku naših življenj.

Zakaj se imenujejo tekoči kristali tekoči?

TN (twisted nematic) kristali so najbolj razširjena vrsta tekočih kristalov, ki jih najdemo v televizorjih, monitorjih in projektorjih. Imajo naravno ukrivljeno strukturo kristalov.

Posebna lastnost teh kristalov je, da pod različnimi napetostmi zavzamejo točno določeno obliko oz. se ukrivijo pod točno določenim kotom.

Kako LCD televizor prikaže sliko?

Če pogledate spodnji diagram boste videli kristale, ki so ujeti med dve plasti polariziranega stekla. Kristali počivajo na mreži, v katero se sprošča električna napetost in ta potem ukrivlja kristale, glede na jakost napetosti.

Vsak kristal prikazuje eno slikovno točko, zato mora vsak kristal v vsakem trenutku dobiti točno določeno električno napetost. To krmili mikroprocesor in sicer več kot 2o-krat v vsaki sekundi.

LCD

Kakšno osvetlitev LCD poznamo?

Tekoči kristali sami po sebi ne oddajajo svetlobe. Zato jih moramo osvetliti, da bi dobili prikaz slike na zaslonu.

Tradicionalen tip osvetlitve LCD zaslona je CFL florescentna osvetlitev. Pred kratkim pa so v LCD televizorje začeli vgrajevati LED osvetlitev, ki tekoče kristale osvetljuje s pomočjo LED diod. Nekateri so take LCD televizorje poimenovali kar LED televizorji.