Resnica o LED TV - LCD Televizorji

Resnica o LED TV

Na trgu je veliko zmede in neresnic glede LED ali LCD televizorjev. Nekaj na račun proizvajalcev samih, ki iz marketinških razlogov poimenujejo nove serije televizorjev LED TV, nekaj pa na račun neukih prodajalcev, ki sveto verjamejo da je LED TV čisto drugačna tehnologija kot LCD TV in da se morate odločiti med enim ali drugim tipom.

Da razčistimo tole zmedo: LED TV ali LED LCD TV ali LED televizorji so poimenovanja za LCD televizorje, ki za osvetlitev slike uporabljajo LED diode.

Torej LED televizorji so še vedno LCD televizorji. Razlika je le v tem, da ti novi televizorji uporabljajo LED diode namesto CFL osvetlitve. Bolj korektno poimenovanje teh novih televizorjev bi tako bilo LCD/LED televizorji oz. LCD TV z led osvetlitvijo.

led tv

Dve vrsti osvetlitve LED LCD televizorjev

Trenutno sta na trgu dve metodi LED osvetlitve v LCD televizorjih.

Prvi način osvetlitve se imenuje “osvetlitev iz robov”, ang. Edge Lighting. Pri tej metodi osvetlitve so diode postavljene vzdolž vseh štirih robov lcd zaslona. Prednost te metode je, da lahko naredimo izjemno tanek LED LCD tv, ki porabi malo energije. Po drugi strani pa ima ta metoda tudi slabost, in sicer je slika ob robovih za odtenek svetlejša kot ob robovih.

Drugi način osvetlitve se imenuje “osvetlitev celotne površine”, ang. Full Array ali Full LED. Pri tej metodi so led diode postavljene v več vrstah za lcd zaslonom. Prednost te metode je boljši nadzor nad osvetljevanjem  ali zatemnjevanjem posameznih delov zaslona, saj lahko elektronika neodvisno vklaplja posamezne diode. Ta tehnika se imenuje tudi “lokalno zatemnjevanje”, ang. local dimming. Posledica te metode so nekoliko debelejši led tv televizorji, saj so diode postavljene za zaslonom.

Če se odločate za nakup led tv se pozanimajte katero tehniko osvetlitve uporablja vaš izbrani model.

Prednosti LED TV

Poglejmo si glavne prednosti LED osvetlitve v primerjavi z lcd tv z navadno osvetlitvijo:

  1. Manjša poraba energije
  2. Ne vsebujejo živega srebra.
  3. Bolj intenzivne barve.
  4. LED televizorji z metodo osvetlitve celega zaslona imajo boljši prikaz črne barve.
  5. LED televizorji z metodo osvetlitve robov so izjemno tanki – le nekaj milimetrov globine.

Na splošno lahko rečemo, da je LED osvetlitev LCD televizorje po kakovosti slike približala plazma televizorjem, zmanjšala porabo energije in jih še dodatno stanjšala.

Trenutno edini zadržek za nakup led tv predstavlja nekoliko višja cena (100 do 200 evrov) v primerjavi z LCDji s CFL osvetlitvijo. Seveda pa bo sčasoma tudi cena tem televizorjem padla, saj se njihova prodaja iz dneva v dan povečuje. Na slovenskem trgu so led tv philips, lg led tv in sony led tv prisotni nadlje časa, v zadnjem obdobju pa se pojavljajo tudi sharp led televizorji.