Vprašanje št. 1: Kaj kupiti? LCD vs. Plazma - LCD Televizorji

Vprašanje št. 1: Kaj kupiti? LCD vs. Plazma

Najbolj pogosto vprašanje, ki ga dobim je: Kaj je boljše, LCD ali plazma? Ali pa naj raje kupim novi LCD/LED TV?

Na trgu lcd televizorjev poteka prava bitka za prevlado in le čas bo pokazal katera tehnologija bo zmagala.

V preteklosti so bile razlike med obema tehnologijama lcd in plazma precej velike, z odpravo napak in razvojem pa se te razlike manjšajo.

Kakovost slike

Plazma televizorji so v preteklosti imeli primat v kakovosti slike. Zaradi visoke frekvence osveževanja in prikaza slike s pomočjo nabitih plinov je plazma tv zmožna prikazati izjemne kontraste in resnično črne ali bele barve. Plazma največ energije porabi pri prikazu popolnoma bele slike.

LCD televizorji imajo nekoliko slabše kontraste, nižje frekvence osveževanja in slabše prikazujejo popolnoma črno ali belo barvo, vendar hitro napredujejo. LCD televizija se zelo dobro izkaže v svetlih pogojih, medtem ko ima plazma tu malo težav.

Plazma ali LCD

Zmagovalec: Plazma, vendar se LCD vsako leto približuje

Vidni kot in hitre scene

Vidni koti so boljši pri plazmi, sliko je možno gledati skoraj do kota 180 stopinj. LCD-ji imajo vidne kote do 120 stopinj.

Pri akcijskih filmih ali športu se slika premika zelo hitro. V tej nalogi se bolj odreže plazma, saj ima večje frekvence osveževanja.

Zmagovalec: plazma tv

Priklop računalnika

Plazma televizije imajo težavo pri statičnih slikah, saj se pojavi t.i. “burn in” efekt. Pri LCD-jih te težave ni, prav tako imajo LCD TV standardno sliko 1920×1080, kar v plazme vgrajujejo šele v zadnjih generacijah. Statične slike preprosto bolje zgledajo na LCD zaslonih, kar je tudi logično, saj tudi računalniški monitorji uporabljajo LCD tehnologijo in ne plazma.

Zmagovalec: LCD TV

Življenjska doba

Včasih je bil tu v prednosti LCD TV, sedaj proizvajalci trdijo, da ima plazma enako življenjsko dobo. Cca. 100.000 ur. Kaj se bo zgodilo po tem času ne ve nihče.

Zmagovalec: izenačeno

Poraba energije

Tu je zadeva že od začetka razvoja obeh tehnologij v prid LCD in nič ne kaže da bi se zadeve spremenile. Razlog za to je, da plazma tehnologija uporablja pline za prikaz slike in za užig plina je potrebna konstantna električna energija, ki je večja kot pri LCD-jih. Tipično je poraba plazma tv 2x večja kot pri LCD televizorjih iste velikosti. Z uporabo LED osvetlitve pa se je poraba še zmanjšala.

Zmagovalec: LCD TV

Cena in vrednost

Plazma televizije zmagajo pri večjih velikostih zaslona, LCD televizije pa pri manjših. Glede na to, da se večina televizij proda v večjih velikosti gre tu prednost plazmi.

Zmagovalec: plazma, predvsem za večje velikosti zaslona

Kaj torej kupiti?

LCD ali plazma, plazma ali lcd? Kot vidite so rezultati precej izenačeni, če primerjamo zadnje generacije lcd in plazma televizorjev še toliko bolj. Malenkostna prednost gre plazmi, predvsem zaradi dejstva da so LCD televizorji z LED osvetlitvijo dražji od plazma televizorjev iste velikosti.

Trenutno kaže, da bodo LCD/LED televizorji v prihodnosti predvsem zaradi nizke porabe in izboljšav v kakovosti slike prevzeli primat na trgu.

Če so vaše finance omejene in bi boste gledali veliko športa, nogometa in želite veliko diagonalo za čim manj denarja, potem kupite plazma televizor.

Če pa ste bolj tehnični tip; gledate na porabo energije, občasno priklapljate računalnik na televizijo in boste gledali televizijo tudi pri dnevni svetlobi, potem je prava izbira LCD ali LCD/LED TV.