Plazma televizorji - in ali out? - LCD Televizorji

Plazma televizorji – in ali out?

Plazma televizorji so še ena vrsta tankih tv sprejemnikov, ki so na trgu nadomestili katodne televizorje. Plazma tv je dobila svoje ime po načinu prikazovanja slike, ker tehnologija za prikazovanje slike uporablja majhne celice napolnjene z električno nabitimi plini (xenon ali neon).

Glavne lastnosti plazma tv

Plazma televizorji so znani kot televizorji z najboljšo sliko: so zelo svetli, imajo dobre kontraste in jih lahko izdelajo v velikih formatih (4m diagonala). Sam zaslon je nekoliko debelejši od najnovejših LED/LCD televizorjev, kar za cel televizor pomeni cca. 8-10 cm v debelino.

Plazma televizorji

Plazma tv porabi približno toliko energije kot stari CRT televizorji, se pravi več kot LCD TV. Življenjska doba plazma televizorjev pa je nekoliko krajša od LCDjev.

Plazma televizija ima zaslon narejen iz stekla, zato se v svetlih prostorih lahko pojavijo odsevi na ekranu.

Prednosti plazma televizorjev

Plazma televizorji imajo najboljšo sliko od vseh ploščatih televizorjev. Plazma tv sproducira najboljše črne barve s superiornimi kontrasti. Vidni kot je boljši kot pri LCD televizorjih, prav tako pa nimajo senc pri hitrih scenah zaradi zelo visokih frekvenc osveževanja.

Slabosti plazma televizorjev

Čeprav plazma tv prikazuje izjemno sliko, je znano da po nekaj letih ta slika izgublja svoje prvotne lastnosti. To naj bi pri novejših modelih odpravili.

Zaradi narave tehnologije proizvajajo samo plazma zaslone večje od 100 cm, ki so težji od lcdjev zaradi vgrajenega stekla.
Plazma televizorji porabijo več energije kot LCD televizorji iste velikosti in imajo težave pri delovanju na večjih višinah zaradi plina.

Proizvajalci plazma televizorjev

Plazma panasonic je gotovo najbolj prodajana plazma televizija na svetu. Panasonic plazma televizije so bile ene prvih na trgu in ostajajo še vedno ene najboljših. Zanimivo je, da je kar nekaj priznanih proizvajalcev televizij opustilo proizvodnjo plazma tehnologije npr. Sony, Philips, Toshiba in Pioneer. Glavni proizvajalci tako ostajajo Panasonic, Samsung in LG.

Če povzamemo imajo plazma televizorji izjemno sliko, na ta račun pa je treba tolerirati nekaj drugih lastnosti.

Ste v dilemi in se odločate med LCD in PLAZMA tehnologiji? Potem si obvezno poglejte primerjavo med LCD TV in Plazma TV.