Prednosti LCD in LED LCD televizorjev - LCD Televizorji

Prednosti LCD in LED LCD televizorjev

Poleg tega da izgleda kul in tako futurističen v vaši dnevni sobi, kakšne so prednosti LCD in LED LCD televizorjev?

Svetlejša slika z visokimi kontrasti

LCD televizijo je lažje gledati. Ploščati TV zasloni, kot so LCD, LED LCD in plazme so občutno svetlejši in imajo višje kontraste od tradicionalnih CRT televizorjev. Kar pomeni, da bo LCD televizor prikazal izredno dobro sliko tudi pri dnevni svetlobi.

Pri LCD televiziji se slika ne bo bleščala in ne bo izgledala bleda niti pri močni svetlogi. Velika prednost lcd zaslonov je, da ne boste rabili ugasniti luči, da bi videli jasno in lepo sliko.  Še ena prednost lcd televizije je da slika ne utripa, kot je to pri starih televizorjih.

lcd tv

Nedavno so LCD televizorji (tudi poimenovani LED TV) doživeli velik tehnični napredek z novim sistemom LED osvetlitev. Ta omogoča bolj realistično črno barvo in manjšo porabo elektrike.

Kot gledanja

Televizijo lahko gledate skoraj iz katerekoli točke v prostoru, saj imajo sodobni lcdji zorni kot gledanja do 160 °. To pomeni, da bo slika dobro izgledala tudi če jo gledate skoraj pravokotno na televizor.

Opomba: Plazma televizorji so še do nedavnega imeli boljše lastnosti kar se tiče zornega kota gledanja v primerjavi z LCDji. Vendar so nedavne izboljšave kakovosti LCD televizorjev (zlasti tistih z LED osvetlitvijo) te naredile skoraj primerljive s plazma televizorji.

Kakovost slike

Slika na lcdjih je čista, barvita in (najboljše od vsega) širokaaaaaa:). LCD in LED TV-ji nimajo težav s prikazovanjem ostre slike čisto do roba zaslona. Razlog za to je dejstvo, da ima vsaka slikovna točka svoj tranzistor, ki ustvarja čisto, enakomerno sliko čez celotno površino zaslona. Prav tako omogoča prikaz slike v več kot  16 milijonih različnih barv!

Nedavni napredek v tehnologiji tekočih kristalov je zelo povečal odzivni čas teh zaslonov, zaradi česar je sika še bolj čista. Prav tako je prišlo zaradi povečanja hitrosti osveževanja do bolj tekoče slike. Npr. pri gledanju nogometne tekme ali hitrih akcijskih prizorov lahko pride do zamegljene slike, če televizor nima dovolj velike frekvence osveževanja.

Razmerje slike 16:9 in 4:3

Format slike  - primerjava 16:9 ter 4:3

Večina LCD televizorjev imajo razmerje slike v formatu 16:9 ( v tem formatu so posneti  DVDji, Blu-ray filmi in televizijski program visoke ločljivosti.

Kljub temu pa lahko na sodobnih lcd televizorjih spremljate sliko v starejšem formatu 4:3, ki ga v Sloveniji še vedno uporabljamo za nekatere televizijske programe.

Če se odločite, da boste kupili širok (16:9) zaslon, ali to pomeni, da boste morali nekatere programe gledati  v raztegnjeni sliki? Ne. Lcd televizorji so sposobni prilagajati sliko vašim potrebam. 4:3 format lahko gledate na več načinov.

Prvič, v izvirni obliki (s črno ali sivo obrobo na straneh zaslona), ali v raztegnjenem načinu, kjer se slika raztegne z uporabo posebno oblikovanih algoritmov za zmanjšanje vidnih strij, kolikor je to mogoče).

Kljub temu je to le začasna dilema, ker so vsi sodobni filmi in tv programi posneti v širokem načunu je vsebin v formatu 4:3 vedno manj.

Možnosti uporabe LCD TV

LCD televizijski zaslon, lahko prikazuje HD televizijski program, navaden TV program in domači video. Prav tako izvrstno opravi nalogo kot računalniški monitor. V bistvu lahko vaša LCD televizija spremjme vse mogoče video formate. LCD televizorji ponavadi vključujejo naslednje vhode:

  • a) HDMI – vsaj 2 ali 4,
  • b) S-video in komponentne vhode,
  • c) enega ali več RGB vhodov za računalnik (VGA standard)
  • d) USB vhod.

Zaradi visoke ločljivosti LCD-jev so besedila in slike na zaslonu še posebej ostre, zaradi česar so LCD televizije najboljša rešitev za prikazovanje podatkov in internetnih vsebin.

Življenjska doba LCD televizije

Kar se tiče življenjske dobe vašega LCD-ja lahko pričakujete, da bo deloval brez težav več let. Povprečna življenjska doba lcd zaslona je 60.000 ur. Če bi imeli televizijo prižgano 24 ur na dan, bi jo lahko gledali neprekinjeno skoraj 7 let, preden bi izrabili svoj LCD zaslon. Če pa vaš TV gledate v povprečju 8 ur na dan se življenjska doba na skoraj 20 let.

Opomba: Življenjska doba LCD zaslona je na splošno daljša od podobnih velikih plazma zaslonov. Nekateri proizvajalci trdijo, da lahko njihovi LCD-ji zdržijo tudi do 80.000 ur neprekinjeno v normalnih pogojih. Seveda pa je to odvisno od vsakega proizvajalca in modela LCD televizorja; z vsako novo generacijo televizorjev se življenjska doba podaljša.

Bolj pomemben podatek je življenjska doba svetlobnega vira v vaši LCD ali LCD LED televiziji. To je zelo pomemben del vašega televizorja, saj žarnice ali led lučke s časom zgubljajo svoje prvotne lastnosti. To pa pomeni, da se spreminjajo tudi lastnosti slike. Npr. barve lahko postanejo neuravnovešene, ali se pojavljajo lise.  Zaradi tega se splača kupiti LCD televizor poznanih blagovnih znamk (Npr, Sony, Samsung, Sharp), ki praviloma vgrajujejo kakovostnejše komponente.

V nekaterih primerih je lahko garancija za žarnico krajša od garancije na celoten televizor. To pomeni, da boste morda morali kupiti nov LCD TV, saj je popravilo ponavadi precej drago. Poleg tega je nekatere žarnice možno menjati, druge pa so vgrajene v enoti sami. Zato je potrebno pred nakupom pregledati te informacije in preveriti podrobnosti o televizorji.